Jiná zvířata

OVCE

Ovce domácí je malým domestikovaným přežvýkavcem, chovaným hlavně pro vlnu, maso a mléko. Výjimečně se používaly nebo používají i pro dopravu lehčích břemen. Protože nejsou tak náročné jako skot, chovají se i v horských nebo suchých oblastech. Samice se nazývá ovce, samec beran. Vykastrovaný beran se označuje slovem skopec, maso skopců má slabší specifický zápach. Mládě se nazývá jehně. Ovce, která ještě nerodila, je jehnice. Jehněčí maso je maso z mladých ovcí ve věku do šesti měsíců. Jehněčí maso má podobné vlastnosti jako maso skopové, pro neznalé lze toto maso popsat jako něco mezi hovězím a králíkem. Je to maso velmi kvalitní, vyrostlé v naprosté většině případů díky mateřskému mléku a čerstvé pastvě a tudíž velmi zdravé.

m0011 m0012 ovce1

 

 

 

KUŘATA

Kur domácí je domestikovaný pták. Chová se hlavně kvůli produkci kuřecího masa a pro vejce. Svazy odborných chovatelů zabezpečují plemenitbu zvířat, ochranu genofondu a zvyšování úrovně plemen, zvláště hezká zvířata splňující standard bývají chovateli předváděna na výstavách. V některých státech se slepice stále chovají kvůli kohoutím zápasům. Slepice chované pro produkci masa se označují jako brojleři, resp. díky nízkému věku při porážce (cca 30-50 dní) jako brojlerová kuřata. Odhaduje se, že na světě je chováno 20 miliard brojlerů; z toho 24% v USA, 18.5% v Číně, 14% v EU (na zbytek světa pak připadá 43,5%).

m0001 m0022 slepice

 

 

 

 

Více informací o zvířatech

Ovce domácí
Kur domácí
Zajíc polní
Krůta domácí